Stad & land, plaatsen & reizen

Beleef Oud-IJmuiden: Storytelling en Communitybuilding

Marga Weimans: de jurk vertelt het verhaal van de stad (Groninger Museum)

Modeontwerpster Marga Weimans is het troetelkind van het Groningermuseum. De expositie Fashion House bewijst waarom. Mijn interesse voor deze tentoonstelling heeft niet van doen met liefde voor mode, wel met de relatie die Weimans legt tussen haar ontwerpen en architectuur. De jurken zien er uit als sculpturen en kunst, waarbij de ontwerpster zich laat inspireren door technologie, vergezichten en zelfs de stad. De stad als inspiratiebron voor jurken, de jurk als een verhaal, een stadsverhaal.
      Marga Weimans heeft een Surinaamse afkomst en woont in Rotterdam. Haar Surinaamse achtergrond zie je terug in de contrastrijke grafische patronen die ze toepast in haar monumentale jurken. Een andere belangrijke basis voor Weimans ideeën is de voorstelling van een eigen modehuis. Dit vertegenwoordigt meer dan alleen een symbool van haar dromen en ambities. Het modehuis loopt als een rode draad door haar werk en vormt een kader waaruit alle ideeën voortkomen en waar alle collecties en experimenten een eigen plek hebben. De collectie Body Archive is gemaakt naar het idee van een archief. De gekleurde plexiglazen kubussen die onderdeel vormen van de outfits staan symbool voor Weimans' DNA die zij voor deze collectie liet omzetten naar een kleurenpatroon.

      Het meest benieuwd was ik naar de collectie City Life. Deze collectie, uit 2012, verbeeldt een wandeling door de stad. De jurken en de prints op de stoffen zijn verrassend afgeleid van gebouwen en bouwmaterialen uit de grote stad. Vorm, structuur, materiaal en kleur van de objecten brengen de architecturale elementen tot uitdrukking. In City Life worden de geometrische vormen van gebouwen en de structuur van bouwmaterialen als hout uitvergroot. Het architecturale karakter van het werk wordt versterkt door de metalen frames op wieltjes die de modellen omsluiten. De frames houden de modellen enerzijds gevangen in een soort kooi en bieden tegelijkertijd zekerheid in het hectische stadsleven. Net als bakstenen, die een gebouw vormen, kan elke jurk afgebroken worden naar afzonderlijke draagbare stukken. Bij elkaar vormen de creaties uit de collectie, als gebouwen,  de skyline van Weimans’ perfecte stad. Ze borduurt hierbij voort op haar eerder collectie Wonderland uit 2009. Deze heeft als onderwerp het contrast tussen de glamoureuze Parijse modestad en het industriële grauwe stadbeeld van Rotterdam. Het verhaal van Alice in Wonderland vormde een leidraad voor de collectie, met de daarin voorkomende schaalveranderingen en hallucinaties. Met de meest actuele collectie City Life, geïnspireerd op Weimans huidige leven dat zich afspeelt in grote steden,  is de cirkel rond.
Bijzonder functioneel voorwerp als een kledingstuk een representant kan zijn van iemands leven en als onderdeel van een collectie een verhaal kan vertellen. Een verhaal over afkomst, omgeving en identiteit.

* * * * *

 

De stad in het boek: feiten en getallen

Op 8 augustus 2013 las ik een tot onderzoek uitnodigend artikel op de boekenwebsite van de VPRO. Maurice Woestenburg schreef over het gebruik van Google Books Ngram Viewer. Dat is een dataproject van Google dat het gebruik van termen of woordcombinaties in boeken kan tonen. Het  stelt je in staat om bepaalde ontwikkelingen en historische feiten grafisch inzichtelijk te maken.

Benieuwd welke steden het meest in boeken worden opgevoerd? De grafiek 'Books of Cities' maakt het inzichtelijk. De tool Google Books Ngram Viewer doorzoekt miljoenen gedigitaliseerde boeken. Niet elke taal is doorzoekbaar. Nederlands, Duits, Hebreeuws, Spaans, Italiaans en Russisch zijn wel in het keuzemenu opgenomen, terwijl Nederlands vooralsnog ontbreekt.

De grafieken laten geen exacte aantallen zien, maar percentages die de aanwezigheid van de zoekterm in de gedigitaliseerde boeken aangeven. Dat levert vooral percentages met meerdere nullen achter de komma op, verhoudingen die cijfermatig weinig zeggen. En je moet rekening houden met de spelling, zo leveren Bombay en Mumbai uiteraard verschillende resultaten op voor dezelfde stad. De de grafische weergave met pieken en dalen in de tijd uitgezet, geven een mooi historisch beeld en maken vergelijkingen in de tijd en onderling goed mogelijk.

Wereldsteden vergeleken tussen 1800 en 2008


Europese steden vergeleken tussen 1800 en 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten